Perus spretande megastad är en mosaik av många mindre städer. Bestående av 43 distrikt med cirka 9 miljoner invånare är Lima en studie i kontraster, där toppmoderna seaside stadsdelar stångas mot skitiga ”shantytowns” som håller sig fast vid karga bergssluttningar. Det är en av världens få megastäder som kan göra anspråk på att ha en golfbana mitt i det finansiella distriktet och där chefen kan våg-surfa innan viktiga frukostmöten. Även om staden är byggd i en öken – Kairo är den enda metropolen torrare än Lima – kallas den ändå ”Trädgårdsstaden”, och är även hem för en av världens största fontänparker.
Medan många av Limas ståtliga herrgårdar har fått ge vika för inglasade flerfamiljshus, höghus för ”business” och hotell, finns dock en del av den peruanska kulturens rötter kvar här: ”Köket”! Limas ”infödingar” — Limeños — är besatta av mat. En dokumentär 2009, ”Av kastruller och drömmar” (De Ollas y Sueños) beskriver uppkomsten av det Peruanska köket på världsarenan. Limas regeringen har inrättat en matgastronomi i stadsdelen Surquillo, där man gjort om en traditionell matmarknad till en gågata där man visar upp de färska ingredienserna i peruansk matlagning. Stadens årliga gastronomiska festival hålls varje september, och är kanske den viktigaste händelsen under året.
Det enda som kan konkurrera med Limabornas kärlek till mat är deras passion för pisco, en konjaks-druva som är den viktigaste ingrediensen i den nationella drycken pisco sour. Låt er inte luras av dess oskyldiga utseende – den rymmer en kraftfull drink.

10 platser att besöka i Lima

San Francisco Kyrkan

Du kan inte gå mer än några kvarter i centrala Lima utan att stöta på en kolonial kyrka. Katolska religiösa församlingar blev alla i början tilldelade en bit mark av staden, och på de flesta av dem anlades kloster och kyrkor för att hedra skyddshelgon. San Francisco kyrkan med sitt kloster är en av bäst bevarade (du kommer känna igen den på stora flockar av duvor på den öppna platsen utanför, försäljare säljer fröpåsar till förbipasserande till att mata fåglarna med).
Byggd i barockstil på sent 1600-tal, har San Francisco flera förgyllda sidoaltare och en imponerande kupol. Det angränsande klostret har en fantastisk samling antika religiösa texter, som togs över till Peru av den första vågen av spanska präster efter erövringen av Inkariket.
De flesta besökarna till San Francisco konventet kommer dock för dess katakomber. Katakomberna var faktiskt en del av Limas ursprungliga kyrkogårdar, som byggdes under kyrkor. Guiderna berättar att uppskattningsvis ligger ca 75.000 kvarlevor  begravda under San Francisco kyrkan, och många av resterna är staplade i konstiga mönster i cirkulära sten-gropar. En katakomb-vandring är inte för de blödiga eller klaustrofobiska.
San Francisco kyrkan ligger cirka 30 minuter med taxi från San Isidro/Miraflores. Den är öppen klockan 9:30am till 17:45 pm dagligen, med turer (inklusive katakomberna) som tar cirka en timme.

San Francisco kyrkan: Jr Ancash 471, Lima

Larco Museet

Det finns många offentliga och privata muséer i Lima, men inget så unikt eller glädjande som  Larco muséet. Muséet är inrymt i en före detta herrgård, byggd på platsen som ett pre-kolumbianskt tempel, och erbjuder en varierad samling av keramik, textil och artefakter av ädelmetall genom 3000 år. Här finns också mumier och det visas olika sätt hur forntida kulturer, inklusive Inka, bevarade sina döda.
Två saker gör verkligen detta museum unikt. För det första; besökare tillåts besöka museets lagerrum för att få kunna se vad som inte finns med i utställningen: ett brett spektrum av keramiska föremål tillverkade av gamla peruanska kulturer; Det finns tiotusentals krukor i former av djur, växter och människor. För det andra; det finns ett särskilt rum med erotiska arkeologiska skatter. En samling keramik-krukor porträtterade i en mängd olika sexuella positioner — t.ex. Kama Sutra i lera. Många sådana erotiska krukor förstördes av de spanska erövrarna, som inte tyckte om den här typen av konst, vilket gör denna samling desto viktigare.
Larco museet ligger ca 25 minuter med taxi från San Isidro/Miraflores. Det är öppet från 9.00 am till 18.00 p.m. dagligen.

Av. Bolívar 1515, Pueblo Libre, Lima

Regeringsbyggnaden och Plaza de Armas

Regeringsbyggnaden, det officiella residenset och arbetsplatsen för Perus president, ligger på stranden av floden Rimac som rinner genom Lima, och har utsikt mot San Cristobal, stadens högsta punkt. Förr i tiden hade platsen strategisk och andlig innebörd för Inkafolket, varför den sista Inka-hövdingen i Lima också bodde där. Pizarro, erövraren av Inkariket, gillade också platsen som han behöll och uppförde här det första spanska slottet, vars konstruktion inleddes 1535. Sedan dess har har regeringsbyggnaden byggts om flera gånger; Nuvarande fransk-inspirerade herrgård byggdes på 1930-talet.
Tillträde till palatset är begränsat, speciella turer kan dock ordnas. Men du behöver inte biljetter för att se vaktavlösningen, som äger rum varje dag just vid lunchtid. Bakom palatset finns den Peruanska litteraturens hus — det är beläget i Limas gamla järnvägsstation, som renoverades av regeringen år 2009 och har förvandlats till läsrum av peruanska verk. Det är värt en snabb titt.
Regeringsbyggnaden upptar den norra sidan av Plaza de Armas (eller Plaza Mayor), Limas centrala torg. På övriga tre sidor av torget ligger Katedralen i Lima, Ärkebiskopens Palats, som byggdes under 1600-talet och Stadshuset, liksom privata kontorsbyggnader. Alla hus runt torget har sinnrikt snidade träbalkonger som gör den centrala stadsbilden så unik.
Katedralen är öppen för allmänheten och inrymmer ett museum med en omfattande samling av religiös konst, varav mycket representerar Perus berömda Cuzco skola (Escuela Cuzqueña) i konsten. Katedralen är öppen fram till 17:00 dagligen.

Efter att ha besökt Plaza de Armas, ta en promenad söderut på Jirón de la Unión, en lång gågata, längs vilken du kan beundra neoklassisk och Art déco-arkitektur, shoppa och se och höra gatumusikanter. När du kommer till Plaza San Martin, som renoverades 2009, ta en extra titt på de vackra 1800-tals byggnaderna och gör sedan ett snabbt besök på Gran Hotel Bolivar. Hotellet, som en gång välkomnade de rika och berömda, är inte i samma standard som förr, men lobbyn och atrium av glas är fortfarande väl värda att se. Baren med polerat trä och brons, erbjuder en förvånansvärt lugn atmosfär där du kan njuta av en läcker pisco sour.

Regeringspalatset: Norra sidan av Plaza de Armas
Katedralen i Lima: Östra sidan av Plaza de Armas
Peruanska litteraturhuset: Jr Ancash 207

Huaca Pucllana

Du behöver inte resa och vandra i Anderna för att se spåren av Perus forntida civilisationer. Lima har ett stort antal historiska ruiner, lokalt kända som ”huacas”, som kan ses i många stadsdelar. De är i allmänhet inhägnade, som en del av bevarandet. Ett av de stora undantagen är Pucllana templet, eller Huaca Pucllana, i den exklusiva stadsdelen Miraflores. Detta ceremoniella centrum byggdes i adobe troligen omkring 500 e.Kr., under höjdpunkten av Limas kulturella historia. Mycket av fyndplatsen har restaurerats och utgrävningar fortsätter att avslöja artefakter och enstaka mumier.
Hela fyndplaten är upplyst på natten, vilket ger utsikten från platsens utsökta restaurang en speciell aura. Restaurangen serverar haute cuisine rätter tillagade av  internationellt utbildade kockar. Du äter i matsalen medan du mjuter av en 1.500 år gammal utsikt. Restaurangen håller öppet länge efter att själva besöksområdet har stängt.
Ruinerna är tillgängliga onsdag till måndag från 9.00 am till 17.00 pm; sista turen startar 30 minuter före stängning.

Huaca Pucllana: Block 8 i Allmänna Borgoño, Miraflores, Lima

Larcomar

Längs strandpromenaden i stadsdelen Miraflores ligger Larcomar, ett planskilt underhållnings-, mat- och shopping megacomplex som tillgodoser de flesta smaker. Det första du märker med Larcomar är att du inte kan se det. Hela komplexet är inbyggt i klippväggen, ingången är på 6:e kvarteret på Malecón de la Reserva, tvärs över gatan från JW Marriott Hotel. Ta trapporna ner precis innan du kommer till klippkanten.
Larcomar har en hänförande utsikt över havet, där du kan njuta av många restauranger som serverar peruanska rätter, liksom flera amerikanska franchise-restauranger som serverar allt från munkar till revbens-spjäll. Prova peruansk kolgrillad kyckling – eller ”Pollo a la brasa” (bokstavligen, kyckling över kol) – på Pardos Chicken eller ta en strut av hemlagad glass från Gelateria Laritza D’, medan du beundrar solen som eldröd går ner i Stilla havet. Det finns också biograf, bowling- och biljardhall och shopping gallerior.
Många peruanska modedesigners har butiker i Larcomar, och det finns ingen brist på flotta smyckes- och klädbutiker. Detta är ett bra ställe att fördriva dina sista timmar i Lima (och köpa presenter till vänner och familj där hemma), innan du tar en taxi till flygplatsen.

Larcomar
Kvarter 6 på Malecón de la Reserva, Miraflores, Lima

Aliaga House

Aliaga House är lika gammalt som själva Lima. När conquistadoren Francisco Pizarro grundade huvudstaden den 18 januari 1535, gav han tomten som gränsar till  regerings-palatset till sin pålitliga allierade Jerónimo de Aliaga, så att de kunde vara grannar. Arton generationer av familjen Aliaga har bott i samma herrgård sedan dess – den har renoverats kontinuerligt, men det är det äldsta huset i Amerika. Jerónimos ättlingar bor för närvarande i ett modernt annex, men mycket av den ursprungliga huvudbyggnaden är original.
Aliaga House har en omfattande samling av peruansk konst och artefakter, inklusive det svärd som Jerónimo de Aliaga använde vid erövringen av Peru, och dessa  speglar olika epoker av inredning, och går tillbaka århundraden. Att gå igenom husets tunga trädörrar innebär att kliva in i lager av historia.
Turer i huset kan ordnas genom att ringa + 51-(0) 1-619-6900, 24 timmar i förväg. Tuen kostar ca $40 per person, och pågår ungefär en timme. Casa Aliaga är beläget ca 30 minuter med taxi från San Isidro/Miraflores distriktet, där de flesta besökare föredrar att bo.

Aliaga House
Jr. de la Unión 224, Lima

El Malecón, Miraflores

Lima har alltid varit känt som ”trädgårdsstaden”, och Miraflores har ingen konkurrens i Lima när det kommer till parker. Den kommunala ledningen i Miraflores har ägnat  år till att förbättra och designa distriktets grönområden, med särskild tonvikt på ”El Malecón”, en ca 6 km lång sträcka av parker som ligger längs klipporna högt ovanför Stilla havet. Tänk på att El Malecon faktiskt har tre namn; Malecón de la Marina i norr, som sedan blir Malecón Cisneros, och slutar som Malecón de la Reserva i söder.
El Malecon som sträcker sig efter Limabukten är perfekt för jogging, cykling eller helt enkelt för att ta in de fantastiska vyerna under en promenad. Utspridda efter gångvägen står statyer skapade av berömda peruanska konstnärer. De två mest kända verken är belägna på vardera sidan av bron Villena, som sträcker sig över en djup ravin ungeför mitt på El Malecon. På ena sidan av bron finns ”Intihuatana” (Solen ankare), designad av Fernando de Szyslo; och på den andra sidan finns Víctor Delfíns massiva skulptur av ett par i djup omfamning. Den senare är den centrala delen av ett avsnitt av El Malecon känt som Parque del Amor (Kärleksparken), vars design lånar mycket från Antoni Gaudí.
Vandra några minuter norr om Parque del Amor, och du finner startpunkten för ”para-gliding”. El Malecon är den främsta platsen för skärmflygning i Lima — man hoppar ut från klipporna och seglar på uppvindar från  havet nedanför. För $50, kan du ta en 10-minuters flygning med en utbildad para-sailing guide; köp biljetter i den lilla kiosken på platsen. Om vindar och förhållanden tillåter kan du njuta av paragliding från 10: 00 am till 18: 00 pm dagligen.
Om du vill ha mer än 10 minuter av nöje, hyr en cykel och cykla längs El Malecon och andra platser i Lima. Ett bra ställe för uthyrning är ”Cykel turer i Lima”  på Bolivar 150 i Miraflores. Dagspriset, som omfattar lås och hjälm, är ca $15.

Ceviche på Avenida La Mar

Du inte får lämna Lima utan att ha retat din matstrupe med ceviche – rå fisk, ”hot” chili peppar och lök marinerad i limejuice – denna läckra rätt som är pärlan i Perus kulinariska repertoar. Det bästa stället att beställa rätten heter Restaurant La Mar och  ligger på Avenida La Mar i Miraflores. Många av stadens bästa cevicherias ligger på denna bänk- och trädkantade boulevard, och här serveras även massor av andra saftiga skaldjursrätter som du kan besställa efter en förrätt av ceviche. Det var inte den först öppnade skaldjursrestaurangen på gatan, men La Mar är den mest kända. I mars 2010 utsågs den till Limas bästa cevicheria av den lokala restaurangranking-guiden Summum. Börja måltiden med  Leche de tigre, vilket helt enkelt är ceviche buljong. Fortsätt sedan med ”ceviche-provsmak”, som består av fem olika typer av fisk och skaldjur. Gå vidare till huvudrätten: prova svärdfisk, som är fångad på Perus nordkust och beredd på olika sätt.
La Mar är skapad av den kända kocken och TV-stjärnan Gastón Acurio, Perus Paris-utbildade ambassadör i mat. Acurio, som äger ett litet imperium av restauranger, inklusive flaggskeppet  Astrid y Gastón (vilken är också värd ett besök), tar rätten Ceviche vidare ut i världen  med franchising som finns i Brasilien, Chile, Mexiko och Panama. Det finns också en La Mar i San Francisco, och en annan utpost planeras att öppna i New York i sommar 2010.

Cebichería La Mar
Av. La Mar 770, Miraflores, Lima
Astrid y Gastón
Calle Cantuarias 175, Miraflores, Lima

Suckarnas Bro

Suckarnas bro (Puente de los Suspiros) är en härlig träkonstruktion som spänner över Bajada de Baños, en sten-gångväg som går till Stilla havet genom Limas bohemiska distrikt, Barranco. Dessa pittoresaka kvarter var innestället att vara på under 1800-talet och behåller sin avslappnade charm än idag. Det finns massor av barer och restauranger i Barranco, plus utsikt över Stilla Havet och det är värt att strosa omkring här  en eftermiddag.
Det bästa stället att sitta och beundra Suckarnas bro och havet bakom är Restaurang Chala. Denna anspråkslösa peruanska restaurang ligger i en renoverad herrgård, med en lång veranda skuggad av gamla, högresta fikusträd. Chalas mat och dryck är lika uppfriskande som dess attityd. Pisco sour drinken är torr och med precis rätt mängd skum, att sitta och smutta på en sådan på verandan är en oförglömlig upplevelse. Delägaren och peruanske kongressledamoten Carlos Bruce rekommenderar ”Saltado characato de lomito”, remsor av stekt nötkött och chili på en bädd av stekta garbanzo bönor, tillsammans med bananer. Avsluta med mango cheesecake.

Suckarnas bro
Barranco, Lima, Peru
Chala 
Bajada de Baños 343, Barranco, Lima

Limas Vattenpark

Limas kommunstyrelse har förvandlat en dammig park i utkanten av centrum till en härlig orgie i dans, vatten och ljus – mer än ett dussin fontäner skickar vatten skyhögt upp i luften, koreograferat till musik och ljus. Vatttenparken, (Circuito Mágico del Agua) är stadens nyaste attraktion, och lokalbefolkningen och turister tycker det är förvånansvärt häftigt. Kolla upp det själva. Världens största offentliga vattenpark enligt Guiness Book of Records. Parken är öppen onsdag till söndag, från klockan 16 pm till klockan 22 pm, men gå efter solens nedgång för att se ljusshowen.

Vattenparken: Parque de la Reserva, Block 5 av Av. Petit Thouars, Lima