Klassisk resväg i Peru

Det finns en vältrampad turistrutt i den södra halvan av Peru, vanligen med smeknamnet ”Gringoleden”. Denna klassiska  resväg i Peru omfattar många av landets mest berömda attraktioner, inklusive Machu Picchu, Titikakasjön och Nazca-linjerna. Här finns bra förbindelser med buss och flyg, rutten är tillräckligt flexibel för att rymma scheman som sträcker sig från tio dagar till en månad eller mer.

De flesta besökarna anländer till Lima, så vi tar det som utgångspunkt (du kan även enkelt ansluta dig till ”Gringo-leden” om du ankommer till Peru landvägen från Bolivia eller Chile).
Hur många dagar du tillbringar på varje plats beror på hur mycket tid du har och dina personliga preferenser, så dagarna som anges är endast en fingervisning.

Lima (1-4 dagar)

Många turister anländer till huvudstaden och lämnar den lika snabbt. Om du bara har 10 till 15 dagar i Peru, kommer du förmodligen att behöva bara en eller två dagar i Lima, kanske mer om du gillar stora städer. Ta en dag till att utforska den historiska stadskärnan och äta på en bra cevicheria (ceviche restaurang). Det finns många fler saker att se och göra i Lima, så stanna gärna om du har tid.

Nazca (1 till 2 dagar)

Fortsätt längre söderut och du anländer till staden Nazca. Staden kanske inte har mycket att erbjuda, men de närliggande  Nazca-linjrna uppväger mer än väl den kanske lite tråkiga staden. Om du anländer tidigt på morgonen, kan du ta ett flyg över Nazcalinjerna och besöka några omgivande attraktioner innan du fortsätter vidare till Arequipa senare under dagen.

Cusco och Machu Picchu (2-5 dagar)

Du kan lätt spendera en månad på att utforska staden Cusco och dess omgivningar. Machu Picchu är huvudattraktionen, men ytterligare jämförbara intressanta platser ligger utspridda över hela regionen. Som besökare har du även Cuscos regionala maträtter, nattliv och kulturella arv att upptäcka. Medan en månad skulle vara perfekt, kan du fortfarande se och uppleva mycket på två eller tre hela dagar. Naturligtvis, om du vill vandra den klassiska Inkaleden, måste du avsätta fyra dagar enbart för vandringen. Om tiden inte räcker till, kan en endags tur till Machu Picchu vara ett klokare val.

Puno och Titicacasjön (2-5 dagar)

Titicaca-sjön är spektakulär. Sjöstaden Puno, känd som Perus folkloristiska huvudstad, är den huvudsakliga basen för turister på den Peruanska sidan av Titicaca. Från Puno, kan du spendera tre eller fyra dagar med att utforska sjön och dess öar, inklusive Uros flytande öar och olika arkeologiska platser. Om du har ont om tid, kan du ändå se Titicacas främsta attraktioner på två hela dagar. Om du har dagar att avvara på resan i Peru, överväg att göra en resa över till den bolivianska sidan av Titicacasjön, särskilt till ”Islas del Sol y de la Luna”.

Bestäm tiden för denna klassiska resrutt i Peru

I upplägget enligt ovanstående resväg är åtta dagar kortaste besökstid och 24 dagar den längsta. Inklusive restid skulle detta innebära ungefär 10 dagar för den korta turen och 28 dagar för en mer omfattande resa, beroende på transportsituationen i Peru just då.
Oväntade ”gupp” i resvägen kan förstöra en ursprunglig resplan, så att ha en eller två lediga dagar är en bra idé. Om du har tid över i slutet av din resa, kanske du kan göra en kort resa in i djungeln eller längs den norra delen av den peruanska kusten. Perus del av Amazonas uppskattas mycket av våra besökare och kusten av sol- och badälskare.

Ica (0 till 2 dagar)

Nästa stopp är staden Ica, en annan plats att välja bort om du vill ha mer tid på annat håll. ICA är en stor producent av pisco (Perus mest populära alkoholhaltiga dryck), så en provsmakning av landets mest berömda alkoholhaltiga dryck kan vara i sin ordning. Pisco och sandboarding är kanske en dålig kombination, men du kommer inte hitta större och mer spännande sanddyner än i den närliggande byn Huacachina. Denna lilla oas är Perus sandboarding ”hotspot”, så extrema sportfanatiker bör överväga en övernattning.

Arequipa (2-4 dagar)

Det attraktiva koloniala hjärtat i Arequipa är väl värt en dag eller två för att se och uppleva. Missa inte det imponerande stora Santa Catalina klostret. Du hittar också massor av restauranger, barer och diskotek. Arequipa kallas av många för Perus kulinariska huvudstad. Ett robust landskap omger staden, så vandrare bör avsätta minst en dag eller två i Arequipa. Höjdpunkter inkluderar nedstigningen in i Colca Canyon med dess fantastiksa kondorer och bestigningen av vulkanen El Misti.

Pisco och Paracas (0 till 2 dagar)

Åk söderut från Lima och du kommer att passera genom Pisco och Paracas. Om du har ont om tid, är de två städerna kandidater för utslagning från resplanen. Paracas Nationalpark är ett bra val för naturälskare, så avsätt en dag eller två i Pisco eller Paracas om du vill utforska denna och de närliggande Ballestas-öarna med sina naturliga invånare (Humboldt pingviner, peruanska boobies, pelikaner och mer). Ballestas-öarna kallas ibland ”Lilla Galapagos”.