6 Tips för en mer givande Peruresa

Vi vill alla få ut så mycket som möjligt av våra reseupplevelser, vare sig vi reser iväg på ett budget backpacking-äventyr eller en virvlande lyxturné. För att göra dina upplevelser i Peru så givande som möjligt, försök att följa några av följande tips.

Ge dig själv tillräckligt med tid i Peru

Gör allt du kan för att maximera din tid i Peru. Om du bara har tid för en veckolång resa, be din chef om tre extra dagar, eller planera din resa för att sammanfalla med helgdagar. Om du tycker att 10 dagar är tillräckligt med tid i Peru, öka den till 20 dagar om möjligt. ”Resepaket” är bra för att se de viktigaste sevärdheterna, men en lugnare resrytm är det riktiga sättet att se Peru. Utgå gärna från en paketresa och skräddarsy sedan din resa efter egna önskemål.
Om du har ont om tid, spendera extra pengar på inrikesflyg inom Peru. Bussresor ger dig en bättre bild av landet som helhet, men resor på väg är tidskrävande i Peru. Lima till Cusco till exempel tar en dryg timme eller så med flyg, jämfört med omkring 20 timmar med landtransport.

Lär dig språket

Gör dig själv en stor tjänst och lär dig lite spanska. Utan den kämpar du med att kommunicera med lokalbefolkningen. Några peruaner talar engelska, särskilt på de stora turistmålen. De engelsktalande du träffar kommer sannolikt att arbeta inom turistnäringen som guider och personal. Om du vill upptäcka det ”riktiga” Peru, att lära känna människor, så behöver du vissa språkkunskaper.

Läs på om peruansk historia

Innan du reser till Peru, läs en bok eller två om peruansk historia. Guider kan hjälpa dig att pussla ihop några historiska fakta om koloniala städer och arkeologiska platser, men de är inget substitut för djupet och berättelsen i en bok. Låt oss säga att du läst John Hemmings ”Erövringen av Inkariket”. När du är klar med de ca 500 fascinernade sidorna, så har du en utmärkt förståelse av Inkariket och dess nedgång i händerna på de spanska conquistadorerna. När du kommer till Peru blir historien mer levande, berikar din fantasi och intensifierar din uppskattning av den peruanska kulturen.

Gå ifrån Gringoleden

Om du har tid, försök ta några omvägar utanför den vältrampade Gringoleden. Den klassiska resvägen är populär på goda grunder, men det finns gott om gömda pärlor spridda över hela landet. Bara för att din guidebok underlåter att nämna en stad eller by, förutsätt inte att det inte finns något att se. Även om det inte finns några större attraktioner, kommer du att i kanske ännu större omfattning kunna umgås med ”vanliga” peruaner – jordnära lokalbefolkning som är mindre vana vid turistmassorna.

Lär känna lokalbefolkningen

Om du har tagit dig tid att lära lite spanska – men även om du inte har – försök att interagera med lokalbefolkningen så mycket som möjligt. Det är alltför lätt att vara i en egen bubbla – att umgås med andra turister som talar ditt eget språk – särskilt när du reser med vänner, bor på vandrarhem eller reser som en del av en grupp.
Men om en vän hemma frågar, ”hurdana är peruanerna?” så vill du inte gärna svara:, ”Jag pratade egentligen inte med någon peruan”. Att umgås med lokalbefolkningen är roligt, speciellt på barer och discoteque, och de människor du möter ger ofta de mest minnesvärda ögonblicken av resan.

Odla en lugn reseattityd

Lämna din stress, ångest och otålighet hemma. I Peru lönar sig verkligen en lugn reseattityd, särskilt när du möter frustrerande ineffektivitet. Om din buss går sönder eller ditt flyg är försenat, om din mat är sen, så är det alltid bäst att ta saker i sin egen takt. I ett land där ”mañana” inte alltid betyder ”i morgon”, behöver man resa med ett leende på läpparna – även när man möter oväntade ”gupp i vägen”.