Puno är den folkloriska huvudstaden i Peru och ligger på stränderna till Titicacasjön, den högsta navigerbara sjön i världen, 3809 m.ö.h. Landet tillhörde förr Tiahuanacos kulturen (800 – 1200 e.kr.) som var den högsta kulturella formen hos Aymarafolket som etablerade sig själva i vad som idag är Peru och Bolivia. Enligt legender sägs att de första Inkamänniskorna, Manco Capac och Mama Ocllo, var barn av solen som steg upp från Titicacasjön och enligt sin fars, Solens, instruktionerna vandrade tills de hittade Cusco och slog sig ner där.

Livet för människorna i Puno är på många sätt mycket lika hur deras förfäder levde för hundratals år sedan, och deras arbete med arkitektur, textilier, stenar och keramik är fantastiskt. Tillsammans med miljö, kultur och historia gör det Puno/Titicaca sjön till en av de mest sevärda platserna för turister i Peru.

Puno anses vara folkloristisk huvudstad i Peru och är känd för sina många festivaler året runt, med många olika danser och kostymer enligt gamla kulturella traditioner.

Under 1400-talet tog Inkakulturen över området och senare skulle även spanjorerna lämna ett viktigt kolonialt arv i området.

Titicacasjön består av flertalet öar vars invånade fortsätter att leva som deras förfäder gjorde vad gäller kultur och traditioner. Urosfolket lever på flytande öar som de har byggt av totora-vass, deras traditionella båtar är också gjorda av vass. Taquile, Suasi och Amantani är andra öar kända för sin skönhet, sina invånares vänlighet och sina fina vävnader. När du besöker Peru, missa inte att se och uppleva hur människor lever sina liv på öar i Titicacasjön med traditioner sedan hundratals år.

Nära Puno ligger de spektakulära Sillustanitornen, ett komplex av mäktiga begravningstorn, Juli; känd för sina vackra koloniala kyrkor, Llachón; en by som fortarande tillämpar sina gamla sedvänjor, Lampa; med sin vicekungadömskyrka byggd mellan 1675 och 1685, och Pucará; känd för sin fina keramik.

Resor till Puno och Titicacasjön