Lima grundades 1535 och var för en kort tid den viktigaste staden i Amerika. Idag har Lima med hamnstaden Callao mer än nio miljoner invånare och är en sann kosmopolitisk mötesplats. Staden ligger mitt i Peru på kustområdet mellan Stilla havet och Anderna vid floden Rimac. Det är centrum för administration, ekonomi och också den största staden för industrin i Peru. Staden är också av stor kulturell betydelse, det äldsta universitetet i Sydamerika, San Marcos från 1551 ligger här, och har mycket intressanta museer med guld-, textil- och keramikföremål från perioderna innan Inkariket och förstås även från Inkatiden. Lima är också en knutpunkt för flyg- och vägtrafik.

Lima är platsen att börja och avsluta resan till Peru på och är idag ett resmål värt ett besök bara för sitt eget värde. I det historiska centrumet, som är på UNESCOs World Cultural Heritage List,  kan man se fantastiska exempel på kolonial arkitektur såsom Katedralen, San Fransisco- och Santo Domingo konventet och de vackra träbalkongerna. Det finns mycket kultur i Lima, något som demonstreras i otaliga museum t.ex. Nationella Muséet för Arkeologi, Antropologi- och Historia, och Rafael Larco Herrera Arkeologiska museum som förvarar ovärderliga Inka- och pre-Inkaskatter.

I Miraflores ligger det vackra arkeologiska monumentet Huaca Pucllana och söder om Lima ligger kustens viktigaste pre-Inca ruin Pachacamac som byggdes på 200-talet e.kr. Det finns många fina stränder att besöka längs kusten där man kan praktisera olika typer av vattensporter. Lima är också Amerikas gastronomiska huvudstad och det finns många restauranger av världsklass i staden, av många ansedda servera den bästa maten i världen. En av anledningarna till detta är de många invandrare som kom till Peru under de 19:e och 20:e århundradena från Europa, Asien och andra delar av världen och blandade det befintliga sätten att tillaga mat med många nya influenser. Lima är en verklig smältdegel med människor från hela världen.

Befolkningen i Lima har vuxit från 175 000 invånare år 1919 till mer än 500 000 tjugo år senare, och till att vara mer än 9 miljoner idag.

Lima har ett klimat utan extrem värme eller kyla. Medeltemperaturen är ca +19 C (66 F), som sommartid kan nå ca +30 C (86 F) och kan på vintern vara mellan +15 – +19 C (59-66 F). Det regnar aldrig men särskilt på vintern är luftfuktigheten så hög att det ibland kan anses som regn. Klimatet är subtropisk öken med fuktighet på samma gång på grund av den kalla Humbold strömmen från Antarktis och närheten till Anderna.