Ca 250 km söder om Lima ligger det vackra naturreservatet med Ballestasöarna som är hem för tusetals fåglar, däribland Humboldpingviner, Rödfotad Guanay. Koromander och Peruanska Boobies, som slåss om utrymmet för sig själva och sina nästen.
Paracas Nationalreservat innehåller även en av världens största kolonier av sjölejon, och på stränderna trängs dessa sjölejon runt revirhannen och ger ofta besökarna en oförglömlig show och upplevelse. Med lite tur kan man även få se delfiner och havsuttrar i området.

Ballestasöarna har sedan 1800-talet exploaterats för sin guano (fågelspillning), som anses som ett av världens förnämsta gödningsmedel och en gång den största exportvaran från Peru. När exploateringen börjades fann man guano ned till 70 meters djup. Guanon ansågs tidvis som lika viktig som guldet för Peru.

Ballestasöarna nås med turistbåtar från Paracas som avgår dagligen mellan 08.00 – 10.30 am. På båtresan ut till öarna ser man den berömda geoglyfen ”El Candelabro”, byggd av sten. Liksom med Nazcalinjerna spekuleras det om hur och varför denna geoglyf har kommit till.
Det är förbjudet för turister att landstiga på öarna och kan därför endast ses och upplevas från båt, men är förmodligen ändå det mest besöksvärda turistmålet efter Perus långa kust med tanke på ekoturism.

Paracas erbjuder bra hotell och en lång och mycket badvänlig strand som inbjuder till sol- och badsemester, liksom promenader i det pittoreska fiskesamhället.
I närområdet ligger även städerna Ica och Pisco med aktiviteter som sandboarding, beach-buggies, besök på vingårdar och vinprovning. Flyg för att se Nazcalinjerna från ovan avgår också från Ica.

Resor till Paracas/Ballestas

Peru – Den Stora Upptäcktsfärden

Den Stora Upptäcktsfärden är 17 dagar lång och den perfekta turen för den som även vill uppleva en del av landets kust och dess skönhet på sin resa i Peru. ...